Speedway – inget för klena

Märk väl att jag inte skriver män eftersom speedwaysporten innehåller få kvinnor – alltför få. Däremot finns det många sega och starka karlar och då menar jag inte i bemärkelsen kroppsbyggare eller tyngdlyftare. Speedwayförare är jämförelsevis småvuxna men det betyder inte att de är mindre starka, tvärtom. Detta bevisar inte minst Tony Rickardsson, en av de främsta förarna genom tiderna. När Robert Gustavsson parodierar Tony är det en sanning med modifikation. Tony har fått oerhört mycket stryk under karriären och då menar jag rent kroppsligt, på banan vann han trots alla skavanker. Tony Rickardsson fick Bragdguldet 1999 och blev vinnare av Jerringpriset – svenska folkets framröstade favorit – 2005. Gustavsson framställer Tony i sina parodier, att han skulle vara ”bitter”. Ett tacksamt ämne att generalisera som på galor och shower drog fram publikens skrattsalvor.

Speedway - inget för klena

Körning mitt i prick

Mot slutet av nittiotalet hade Masarna från Avesta tagit steget upp i högsta serien med bland andra Tony Rickardsson i laget. Jag och ett par kamrater for till Avesta för att bese deras hemmapremiär mot Rospiggarna. Då hade Masarna redan kört två matcher med en förlust och en vinst. Rospiggarna ledde inför sista heatet men då körde Tony och lagkamraten Toni hem en fantastisk femetta inför 2 500 jublande åskådare på Avesta Motorstadion. Året därpå, 2000 vann Masarna guldet, skriv orsaken till framgången till stor del: Tony Rickardsson. Då hade han redan tre VM-guld i sin kappsäck och det skulle bli ytterligare tre individuella världsmästartecken innan karriären avslutades 2006. Flera hjärnskakningar låg bakom beslutet, i annat fall skulle han kanske hållit på lika länge som isracingföraren (speedway på is) Posa Serenius som för 5 år sedan tog sitt 22 SM-guld 64 år gammal. Istället gick Tony över till bilsport, och tävlade i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Han blev som bäst tvåa totalt innan även den karriären avslutades 2009.

Insekt vinner mest

I Sverige körs lagspeedway i Elitserien, Allsvenskan och division 1. Totalt tolv klubbar har lag i dessa serier 2017, där åtta av dem kör Elitserien. Division 1 är en reservlagsserie. En del förare kör för klubbar i båda serierna, de bästa kör i Sverige samt dessutom i bland annat England och Polen, i dess serier. En lagmatch består av 14 heat med 4 förare i varje, 2 från vardera laget. Vinnande förare får 3 poäng, tvåan 2, trean 1 och den som kommer sist får 0 poäng. Ett lag som tar både första och andraplatsen vinner heatet mer 5 mot 1, en så kallad femetta. För att publik och domare skall kunna särskilja förarna har hemmalaget hjälmar med röd och blå färg, bortalaget har färgerna vit och gul. Ett lag har sju ordinarie förare och en reserv. Getingarna från Stockholm har vunnit guld 16 gånger, Vetlanda 9 och Vargarna från Norrköping har 6 SM-guld. Lagmästerskapet har körts sedan 1948. Elitserien instiftades 1982 och matcherna har ett publiksnitt på omkring 2 500 åskådare.