Motocross – utom- eller inomhus

Motocross – utom- eller inomhus – En snabbintroduktion till denna spännande motorsport

Motocross är en av de mest kända motorcykelsporterna. Denna spännande motorsport påminner en hel del om enduro, vilket är en annan populär typ av motorsport, men skiljer sig även åt på många sätt. Som i de flesta motorsporter finns det även inom motocross olika klasser och olika tävlingsformer. Vi ska här undersöka detta lite närmare.

Motocross - utom- eller inomhus

Skillnader mellan motocross och enduro

Det finns alltså en del likheter mellan motocross och enduro, men också en del olikheter. Dels skiljer sig de båda åt när det kommer till själva motorcyklarna. Enduromotorcyklar har belysningssystem till skillnad från motocrossmotorcyklar, de har mjukare fjädring än vad motocrossmotorcyklar har, och i de flesta fall också högre bottendrag så väl som lägre toppeffekt än motocrossmotorcyklar.

Banorna för dessa motorsporter skiljer sig också åt. Motocross körs nämligen på en preparerad och iordninggjord bana som är inhägnad, har ett underlag av antingen sand, grus eller jord, och som består av en mängd hopp och skarpa kurvor. Enduro körs istället ute i skogen på opreparerade banor bestående av naturliga hinder som stenar, stubbar och rötter.

Motocrossklasser

Motocross är indelat i en mängd olika klasser som skiljer sig åt när det kommer till motorcyklarnas cylindervolym samt om de har en tvåtakts eller en fyrtakts motor. Dessa klasser är MX1 som är för motorcyklar med 250cc tvåtakt eller 450cc fyrtakt, MX2 för 250cc fyrtakt, MX3 för motorcyklar på minst 450cc, MX-Girls som är för kvinnor med MX2-motorcyklar, samt 125cc vilket är en klass för förare mellan 10-17 år. Dessutom finns ytterligare en mängd klasser för ungdomar, närmare bestämt sådana som antingen körs med motorcyklar på 50cc, 65cc, 85cc eller 250cc.

Motocross - utom- eller inomhus

Inomhus- och utomhustävlingar

Det finns både motocrosstävlingar som äger rum inomhus samt de som äger rum utomhus. Inomhustävlingarna går bland annat under namn som stadioncross eller supercross, och fördelarna med dessa är att de i regel är mer anpassade för publik samt för tv-sändningar. Det blir nämligen lättare att som åskådare, både på plats eller framför tv:n, få en bra överblick över tävlingar inomhus. Utomhustävlingar körs i regel alltså på en mer svåröverskådlig sträcka som inte lämpar sig lika bra för åskådare, oavsett om de befinner sig på plats eller om de följer tävlingen via tv.

Allmänt om motocrosstävlingar

I Sverige krävs det en licens för att få delta i motocrosstävlingar. För att få detta krävs det att man är åtminstone 12 år gammal. För förare yngre än 12 år finns det dock en licens kallad Guldhjälmen vilken är tillgänglig för barn upp till 11 år som då kan tävla i en del av ungdomsklasserna.

I regel äger motocrosstävlingar rum på grus, sand och/eller jordbanor som är 1,5-2 km långa, 2-6 meter breda, och har olika mängder hopp och andra hinder.