Skotercross

Skotercross – En mindre känd motorsport

Skotercross är en relativt okänd motorsport som utövas med snöskotrar. Trots att det är en motorsport som är mindre känd än till exempel enduro och motocross så finns det ändå en hel del utövare här i Sverige. I Europa är det nämligen Sverige, Norge och Finland som är de ledande nationerna inom skotercross. Vi ska nu presentera denna underhållande motorsport lite närmare.

Banor i Sverige

Antalet skotercrossbanor här i Sverige är relativt få om man jämför med antalet banor för en del andra motorsporter. Mängden banor ligger här på lite mer än 40 stycken, och majoriteten av dessa ligger norröver i landet eftersom snö ju är en nödvändig ingrediens för denna sport. Snöskotrar är också betydligt vanligare i norr eftersom det är vanligare med snö där, något som förstås också innebär ett större intresse för skotercross.

Skotercross

Skotercrosstävlingar i Sverige

Det finns en mängd länder i de kalla delarna av världen som anordnar tävlingar i skotercross. Sverige är ett av dessa länder, och här anordnas den äldsta och största tävlingen i hela Europa. Denna heter Arctic Cat Cup och går av stapeln en gång per år i Östersund. Här samlas skotercrosseliten från runtom i världen för att göra upp.

Ytterligare stora tävlingar som arrangeras i Sverige är SM i skotercross, SM i stadioncross vilket är en komprimerad form av skotercross, samt en actionsporttävling kallad Clash of nations som äger rum i Falun och där skotercross ingår som en av sporterna. Sverige är med andra ord en stornation inom skotercross, både när det kommer till tävlingar, banor och förare.

Svenska skotercrossförare

Som den stornation Sverige är inom skotercross har man genom åren fått fram en stor mängd framgångsrika förare i många av de olika klasser som skotercross består av, varav en stor del av dessa har vunnit VM vid ett eller flera tillfällen. En av dessa är Peter Ericson. Peter Ericson är född 1981, kommer från Kåge, och har vunnit VM i skotercross vid hela tre tillfällen, nämligen 2006, 2007 och 2009. Ytterligare kända och framgångsrika svenska förare är Emil Öhman som blev världsmästare 2008 och 2011, samt Adam Renheim som tog hem världsmästerskapen 2013 och 2014.

Det råder alltså inte någon brist på svenska skotercrossförare, utan Sverige står sig här ytterst väl internationellt sett. Den som anses som världens bästa skotercrossförare är dock en amerikan. Han heter Tucker Hibbert och är den förare som har vunnit flest skotercrosstävlingar inom ISOC-serien, vilket är en serie mästerskap inom den typ av skotercross som man ägnar sig åt i Nordamerika, samt även tagit hem X-games nio gånger.