Roadracing – mindre svenskt!

Roadracing är en motorcykelsport som skiljer sig från sådana som enduro och motocross genom att den körs på asfaltbanor. Det är just detta som ”road” i roadracing syftar på. Dessa banor är permanenta sådana med en hög säkerhetsnivå, vilket krävs med tanke på vilka höga hastigheter motorcyklarna här kan färdas i. Man tävlar här i olika klasser beroende på motorcyklarnas storlek samt hur mycket de är trimmade. Vi ska nu ta oss en titt på lite olika aspekter av denna motorsport.

Roadracing - mindre svenskt!

Motorcyklarna

Motorcyklarna är som sagt uppdelade i en mängd olika klasser som skiljer sig åt när det gäller bland annat deras storlek och hur trimmade de är. Dessa varierar mellan 100-1 000cc och finns med både tvåtakts- och fyrtaktsmotorer. De skiljer sig även åt när det gäller cylindervolym och antalet cylindrar som motorcyklarna har. Hastigheten kan som mest komma upp i 250 km/h beroende på vilken klass av motorcykel man kör med, och detta förklarar varför säkerhetskraven för denna motorsport är så höga som de är. En krasch i sådana höga hastigheter kan förstås få katastrofala följder, så det gäller att göra allt man kan för att minska riskerna så mycket det bara går. De klasser som finns här i Sverige kallas bland annat Honda 100, Juniorcup, 250R/moto3, Rookie 600 cup, Rookie 1000 cup, Superstock och Superbike.

Roadracing - mindre svenskt!

Roadracingtävlingar

Det finns en stor mängd olika tävlingar inom roadracing runt om i världen. En av de mest prestigefyllda och kända av dessa heter Isle of Man TT. Den körs alltså på brittiska Isle of Man inom en gren av roadracing kallad Real Roadracing. Denna gren körs på landsväg vilket all roadracing till en början gjorde. Det ändrades dock sedan på grund av de förhöjda säkerhetskraven, men Isle of Man TT har alltså fortsatt på landsväg vilket bland annat innebär att den även är en av de absolut mest olycksdrabbade tävlingarna inom roadracing. Denna tävling har hållits årligen ända sedan 1907.

En annan känd roadracingtävling är Suzuka 8 timmars. Detta är en tävling inom den typ av roadracing som handlar om extra långa lopp, och det håller alltså på i 8 timmar och hålls på en roadracing bana i Japan kallad Suzukabanan. Tävlingen hölls för första gången 1978 och hålls sedan dess en gång per år.

Här i Sverige var Hedemora TT en känd tävling inom roadracing. Den kördes på en avstängd landsväg och lockade många åskådare, men lades tyvärr ner 1958. 1998 återuppstod den dock i form av ett uppvisningslopp som körs med veteranmotorcyklar.

Av de serier som finns inom roadracing är MotoGP den mest prestigefyllda. Denna körs årligen sedan 1949, och består av tävlingar inom en mängd olika klasser. MotoGP är för roadracing vad Formel 1 är för bilsport.